Zeg het is, kopen of huren? Jouw bijouke zit hier tussen.
huis te koop in Overijse
huis te koop in Overijse
huis te koop in Overijse
appartement te koop in Overijse
huis te koop in Overijse
grond te koop in Overijse
huis te koop in Overijse
appartement te koop in Wavre
huis te koop in Overijse
appartement te koop in Ukkel
huis te koop in Hoeilaart
huis te koop in Hoeilaart
Veelgestelde vragen
Die regio kennen we écht door en door. Overijse, Hoeilaart, Huldenberg en Tervuren, daar hebben we een band mee, persoonlijk en professioneel. Maar heb je fotogeniek vastgoed in Brussel of Waals-Brabant dat je wil verkopen of verhuren? Dan zeggen we geen nee tegen een bezoekje. Wij kijken dan of we klanten hebben voor jouw pand en zien we of we een meerwaarde kunnen zijn voor jou. Is dat het geval? Dan helpen we je graag!
Bij een verkoop zijn er verplichte attesten die je moet kunnen voorleggen: het postinterventiedossier, het energieprestatiecertificaat (EPC), het bodemattest, het stedenbouwkundig uittreksel, het keuringsattest van de elektrische installatie, de kadastrale stukken, het asbestattest en informatie over de overstromingsgevoeligheid. Pfioew, hoor ik je denken. No panic, onze vastgoedexperts nemen dit papierwerk graag van je over!
Aanvaardt een eigenaar jouw bod, dan zet Clintimmo het pand ‘in optie’.
Tijdens de periode dat een pand in optie staat, worden de resterende verkoopdocumenten zoals het compromis klaargemaakt. Zodra het compromis ondertekend is en de eventuele opschortende voorwaarden vervuld zijn, is het pand officieel verkocht!
Sinds 1 januari 2023 is het in Vlaanderen verplicht bij verkoop of verhuur (voor meer dan 9 jaar) de overstromingsgevoeligheid van een onroerend goed aan te geven via een P-score voor het perceel en een G-score voor het gebouw.
Waarom dit verschil? Een perceel kan overstromingsgevoelig zijn door een beek die aan de rand van het perceel gelegen is. Dat wil daarom niet zeggen dat de woning daarom ook in een overstromingsgevoelig gebied ligt.
Deze score wordt onderverdeeld in vier klassen, van A (de laagste kans) tot D (middelgrote kans).
In Vlaanderen geldt vanaf 2023 een renovatieplicht voor woningen en appartementen. Koop je een woning of appartement met EPC-label E of F, dan moet je het label binnen de vijf jaar opkrikken naar D (of beter) door middel van renovatiewerken.
Op het moment dat de verkoper bevestigd dat hij het bod aanvaardt heeft is jouw bod bindend. Indien de verkoper het bod zou weigeren of een tegenbod zou doen, dan vervalt het oorspronkelijke bod.
Wil jij een bod uitbrengen, hou dan zeker rekening met onderstaande tips:
- Zorg dat je goed geïnformeerd bent: ga op voorhand eens langs bij de bank en zorg ervoor dat je alle nodige informatie van het onroerend goed verkregen hebt.
- Formuleer duidelijk een einddatum en eventuele voorwaarden in het bod.
- Stel het bod schriftelijk op: Clintimmo maakt gebruik van een eigen document om jou te helpen met het uitbrengen van jouw bod. Je kan het document opvragen door een mailtje te sturen naar info@clintimmo.be.
We zetten alle bijkomende kosten even op een rijtje:
- Registratierechten of verkooprechten: de belasting die je betaalt bij iedere aankoop van een onroerend goed.
Binnen het voorkooprecht in Vlaanderen bestaan verschillende tarieven. De belangrijkste lijsten we hieronder even op:
- Verlaagd tarief: 3 % als je je enige eigen gezinswoning aankoopt. Opgelet er zijn voorwaarden waaraan voldaan moet worden om te genieten van het verlaagd tarief.
- Algemeen tarief: 12% voor andere onroerende goederen dan de enige eigen woning zoals een tweede verblijf en bouwgronden.
Via onderstaande website van de Vlaamse overheid kan u een overzicht terugvinden van alle tarieven:
- Btw in plaats van registratierechten: koop je een nieuwbouwwoning, dan betaal je btw op de constructiewaarde en mogelijks ook op de grondwaarde. Het btw-tarief is 21%.
- Notariskosten: het ereloon van de notaris is wettelijk vastgelegd en bedraagt een percentage van de waarde van het onroerend goed. Je betaalt ook een forfaitair bedrag aan administratieve kosten. Via onderstaande website kan u een idee krijgen van de kosten die u zal moeten betalen: https://www.notaris.be/rekenmodules
- Kosten voor de hypothecaire lening: ga je een lening aan voor de aankoop van jouw woning, dan betaal je dossierkosten aan jouw bank. Deze tarieven variëren per bank.
Dat kan je zeker. Wel schatten we een pand uitsluitend met oog voor verkoop. We kijken naar de huidige vastgoedmarkt en houden rekening met ons klantenbestand voor een correcte en marktconforme schatting. Wil je een schatting voor successierechten? Dan schakel je beter een beëdigd schatter in die de absolute waarde van een woonst bepaalt.
Uiteraard niet. Maar we doen wel veel voor jou. Van de volledig marketing tot een leuke video, en van advies tot juridische bijstand. Enkel voor zover jij er nood aan hebt. Zo bieden we verschillende servicepakketten aan, steeds afgestemd op jouw wensen. Nood aan juridische bijstand? Of een architect voor renovatie achteraf? We schakelen de nodige professionals in. Eén aanspreekpunt voor een totaalservice, dat is Clintimmo.
Geen bijouke gevonden dat matcht?
No worries. Jij bezorgt ons je gegevens. Wij zetten je bovenaan onze to-dolijst en laten meteen iets weten als er een interessante optie voor jou binnenkomt.